top of page

סא"ל
אור ליבני בן יהודה

מפקדת גדוד קרקל

אור 1_edited.jpg

בלתי שבירה

גם המחבלים שירו בה לא הצליחו לנצח אותה!

אור לבני בן יהודה,
קצינה בצה״ל בדרגת סגן אלוף, המשרתת כמפקדת גדוד קרקל.​

האישה הראשונה שעשתה את ההשלמה החילית בקורס קציני חי"ר, והראשונה שפיקדה על פלוגת צוערים בבה"ד.

 

אור היא דוגמה ומופת לאשה אשר סללה את דרכה בתחום בו השמור לגברים.

 

אור סדקה את תקרת הזכוכית ומהווה השראה לנשים רבות ובכלל.​

מידע אישי
ראיון אישי עם אור

מידע אישי

אור בן יהודה נולדה בירושלים ב־1989 וגדלה עם משפחתה במבשרת ציון, האמצעית מבין שלוש אחיות.

אביה הוא הפרופסור אריה בן-יהודה, מנהל האגף הפנימי בהדסה ואמה היא הפרופסור דינה בן-יהודה, מנהלת המערך ההמטולוגי בהדסה, דיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית לשעבר, ויושבת ראש ועדת סל התרופות.

אמה זכתה בצל"ש הרמטכ"ל על פעילותה הצבאית במלחמת יום הכיפורים. במהלך המלחמה היא האזינה מיוזמתה לרשתות הקשר, כתבה מיקומים של קרבות והיתקלויות וריכזה את שמות הנעדרים. בזכות הרישומים שלה מצאו אחרי המלחמה נעדרים והרוגים רבים. אחרי המלחמה היא הלכה למשפחות של הרוגים, עברה מבית לבית והודיעה לקרובים שלהם על האסון. היא ליוותה אותם בהלוויות ובשבעה. אלה היו יסודות העבודה של מחלקת נפגעים בצה"ל, שהוקמה כעבור שנתיים. אור אמרה על אמה "היא ממש היתה פורצת דרך, וגם קיבלה את צל"ש הרמטכ"ל. עד היום היא המודל שלי".

בנעוריה הייתה אור חניכה ומדריכה בשבט הצופים במבשרת ציון, ובמקביל טיפחה במשך שנים את אהבתה להתעמלות קרקע. אור מספרת כי "כך שמרתי על כושר גופני, על גמישות ועל תחרותיות, והגעתי לנבחרת ישראל. בסיום התיכון ידעתי שאני חייבת לעשות בצבא את התפקיד הכי קרבי ומשמעותי שאפשר. מבחינתי, משרד ויציאות יומיומיות הביתה לא היו אופציה. רק קרבי, רק להסתער, רק לתרום הכי הרבה שאפשר".

כיום אור גרה בקריית אונו, נשואה ואם לשלושה, בן ושתי בנות תאומות.

Education & Experience

שירות צבאי

בשנת 2014

קיבלה את הפיקוד על הפלוגה הרובאית, שאחראית לסיורים, תצפיות ומארבים. נפצעה בתקרית בגבול עליה קיבלה צל"ש. לאחר חודשיים של שיקום בבית החולים הדסה עין כרם, חזרה לשירות קרבי מלא.

בשנת 2015

  ,מפקד פיקוד הדרום העניק צל"ש לאור בן יהודה

בנימוקים לצל"ש נכתב כי בן יהודה הראתה "אומץ לב, דוגמה

 אישית אחריות ורעות". בהמשך שירותה נכנסה לתפקידה כאישה הראשונה המשרתת כמפקדת פלוגה בגדוד "להב" לצוערים קרביים בבה"ד 1. לאחר מכן מונתה לראש לשכתו של מפקד פיקוד המרכז דאז, אלוף תמיר ידעי.ץ

ביולי 2022

פורסם כי היא תועלה לדרגת סגן אלוף ותתמנה למפקדת גדוד קרקל, ותהיה האישה הראשונה שתפקד על גדוד חי"ר קרבי. ביולי 2023 נכנסה לתפקיד זה.ת

נובמבר 2007

גויסה לגדוד קרקל,לאחר הטירונות וההכשרה שירתה במוצב בגבול ישראל - מצרים. לאחר מספר חודשים יצאה לקורס מ"כים, ובסיומו חזרה לפלוגה  המבצעית בגדוד.

תחילת 2009

היא ועוד שתי נשים מהקורס שלה פנו למפקד זרוע היבשה, אלוף אבי מזרחי, שאישר לה ולשתי הנשים הנוספות לעשות השלמה חילית בגדוד גפן בבה"ד 1, מה שהפך אותן לצוערות הראשונות שעשו זאת. לאחר סיום קורס הקצינים חזרה אור לגזרת הר חריף. במשך שנה וארבעה חודשים שירתה כמפקדת מחלקה בפלוגה המסייעת של גדוד קרקל, ואז עברה להיות מפקדת מחלקה בבסיס האימונים החטיבתי בקציעות.

יצאה לקורס קצינים בבה״ד 1 והיא אחת משלוש הנשים הראשונות שעשו זאת. אור הייתה אמורה לעשות השלמה חילית בבה"ד 12 אבל החליטה כי אין סיבה שהיא לא תלך לבה"ד 1 כמו שאר הגברים בפלוגה. 

באוגוסט 2012

 השתחררה מצה"ל. במבצע עמוד ענן השתתפה כמילואימניקית במערך חילוץ והצלה של פיקוד העורף. עם סיום המבצע התבקשה על ידי מפקד חטיבת שגיא לחזור לשירות פעיל כמפקדת פלוגה בגדוד קרקל. אור סיימה קורס מפקדי פלוגות ושירתה כסגנית מפקד פלוגה בקרקל.

באוקטובר 2023

במהלך מתקפת הפתע על ישראל, כוח מגדוד קרקל בפיקודה שכלל 13 לוחמות הרג בקרב על מוצב סופה עשרות מחבלים וביחד עם לוחמי שייטת 13, טיהר את המוצב ממחבלים והציל עשרות חיילים. כוח בפיקודה לכד 15 מחבלים חמושים במושב יתד, לאחר שעות ארוכות של לחימה.

מככבת בכותרות כפורצת דרך

WhatsApp Image 2024-05-12 at 22.38.29.jpeg
Awards & Interests

צל"ש מפקד פיקוד הדרום

אור בן יהודה 2.jpg
אור בן יהודה.jpg

מפקד פיקוד הדרום מעניק לסרן אור בן יהודה צל"ש על שהראתה אומץ לב, דוגמא אישית, אחריות ורעות.

ביום רביעי, כ"ח בתשרי התשע"ה (22 באוקטובר 2014),

הכריזה תצפתנית הנמצאת על הגבול הבינלאומי בין ישראל ובין מצרים על הפעלת נוהל שעניינו טיפול בגורמים חשודים המתקרבים לגדר הגבול. צוות לוחמים בפיקוד מפקדת מחלקה מגדוד קרקל נע במהירות על גבי שני כלי רכב ביטחון לאזור האירוע, אולם בטרם הגיעו הרכבים ליעדם התהפך אחד מהם וארבע לוחמים נפצעו.

דקות ספורות לאחר מכן יצאו למקום רכב הפיקוד של מפקד הגדוד ורכב הפיקוד של מפקדת הפלוגה, למקום כדי להגיש עזרה לפצועים, בתוך כך, התקבל דיווח נוסף ששלושה כלי רכב הנושאים כ-23 אנשים מצוידים בנשק ובאמצעים לחציית הגדר הגיעו אל הגדר מצידה המצרי.

מפקדת הפלוגה, סרן אור בן יהודה, שהגיעה למקום התהפכות רכב מפקדת המחלקה, החליטה בקור רוח לפנות תחילה ולטפל בסכנה החדשה שהתעוררה - אפשרות לחדירה של מספר רב של מחבלים חמושים לשטח מדינת ישראל.

כשהגיעה חבורת הפיקוד של מפקדת הפלוגה למקום, היא הורתה לנהגה לתפוס עמדה שולטת וירתה באוויר מנשקה האישי כדי לסכל את החדירה לשטח מדינת ישראל לעבר החפ"ק נפתחה אש ממספר מוקדים מעברו המצרי של הגבול. סרן אור הורתה לחפ"ק שלה שכלל כוח קטן - נהג וקשר מ"פ, לתפוס עמדות יעילות ולהשיב אש לעבר מקורות הירי. לאחר מספר דקות של חילופי אש נפצע קשר המ"פ בידו. סרן אור פנתה לסייע לפצוע ובשעה שהיא ניסתה לטפל בו ולחלצו מהאש, נפצעה אף היא בזרועה. סרן אור זחלה אל רכב החפ"ק דיווחה על האירוע ובכך הפעילה את המערכת הגדודית, החטיבתית והאוגדתית. סרן אור בן יהודה שבה אל הפצוע ולעמדת הירי, המשיכה לנהל אש לעבר היורים, הרגה שניים מהם, פצעה נוספים והמתינה עד הגעת רכב הפינוי.

סרן אור סירבה לקבל טיפול רפואי והורתה לטפל קודם בקשרה. רק לאחר שהגיעה למקום מפקד הגדוד ותפס פיקוד על האירוע,

התפנתה סרן אור ובכוחות עצמה לעבר רכב הפינוי בסיוע כוחות נוספים הושבה אש לעבר החמושים ובסיום האירוע נמנו שישה מחבלים הרוגים ועוד עשרה פצועים.

סרן אור בן יהודה הראתה במעשיה, על אף פציעתה בקרב, אחווה ומסירות לפקודיה, דוגמא אישית וקור רוח, עוצמה נפשית ונכונות לבצע את תפקידיה ואף מעבר לכך.

אור 1.jpg
Skills & Languages
קרקל.jpg

גדוד קרקל

גדוד קרקל (גדוד 33) הוא גדוד חיל רגלים בצה"ל המשלב לוחמים ולוחמות יחד.

שם הגדוד הוא על שם החתול המדברי, קרקל, הנפוץ בערבה, שהיא הייתה גזרת הפעילות הראשונה של הגדוד. הגדוד כפוף לחטיבת פארן אשר בעוצבת אדום של פיקוד הדרום.

גדוד קרקל הוקם במטרה לשלב נשים במערך הלחימה של צה"ל. הגדוד מורכב ביחס של כשליש גברים, שני שליש נשים. לגדוד יש שלושה מחזורי גיוס בשנה, שניים המיועדים לגיוס רגיל (נובמבר ומרץ) ומחזור גיוס של בנים ובנות גרעין נח"ל (אוגוסט).

פלוגת הקרקל הראשונה הוקמה על ידי בני גרעין מתנועות נוער שונות יחד עם בנות גרעין שהתנדבו לתפקידי לחימה ועברו לשם כך גיבוש מיוחד. הפלוגה התחילה את מסלול ההכשרה שלה בחורף 2000 כפלוגה ניסיונית ולאחר מכן נפתחו פלוגות קרקל נוספות על ידי בני גרעין עד שבפברואר 2004 אוחדו הפלוגות תחת הגדוד קרקל.

כיום, גדוד קרקל מורכב משלוש פלוגות מבצעיות, פלוגות מסלול (אימון מתקדם) ופלוגת מפקדה.

הגדוד משלב בתוכו נשים וגברים אשר מתגייסים, מוכשרים ולוחמים זה לצד זו.

בגדוד יש שלושה מחזורי גיוס בשנה: שניים המיועדים לגיוס רגיל - נובמבר ומרץ, ומחזור גיוס של בני ובנות גרעין נח"ל (אוגוסט).

הם עוברים טירונות 06 בסיירים, ומשתמשים בעיקר בנשק M-4.

חיילי הגדוד חובשים כומתה של מערך הגנת הגבולות (תחת חיל האיסוף הקרבי) - מנומרת מדברית, עם סיכת חיל רגלים ונועלים נעליים

אדומות. 

חיילי הגדוד עונדים את תג חטיבת פארן ואת סיכת הלוחם של הגדוד.

מה כולל המסלול? טירונות 06 שאורכת כארבעה חודשים בבית הספר להגנת הגבולות בבסיס סיירים. הכשרת אימון מתקדם של חודשיים בגזרות המבצעיות.   ארבעה חודשים של הסמכת רובאי 05. החודשים הראשונים מכשירים את החייל בתפעול כלי הנשק כושר פיזי ועבודת צוות והבנת חוקי ונהלי המערכת בארבעת החודשים של האימון המתקדם לומד הצוות לעבוד ביחד לחימה במתארים שונים ולבסוף הלוחמים מוכשרים רובאי 07.

איפה משרתים?  שיבוץ באחד מחמשת גדודי חי"ר הגבולות - חטיבת פארן: ברדלס וקרקל, חטיבת הבקעה: אריות הירדן, לביא הבקעה ופנתר. תהליך המיון (לבנות בלבד): - מיון הלוחמות המיועד לכלל יעדי הלחימה ומתקיים טרם הגיוס. - מכינה ממיינת שנפתחת ביום הגיוס ואורכת כשבועיים.

מהם תנאי הקבלה לגדוד קרקל? לגברים ולנשים - פרופיל 72 ומעלה. על בנות לעבור מיון לוחמות ולהתחייב לשירות חובה השווה לאורך שירותם של הגברים ושירות מילואים פעיל. BMI: 17-35

About

חרבות ברזל

מלחמת חרְבות ברזל היא מלחמה נגד חמאס ושלטונו ברצועת עזה, וארגוני הטרור השוכנים בה, עליה הכריזה מדינת ישראל בשבעה באוקטובר 2023, יום שבת וחג שמחת תורה, כ"ב בתשרי ה'תשפ"ד, בתגובה למתקפת פתע עקובה מדם ורחבת היקף שביצעו ארגוני הטרור באותו יום על יעדים צבאיים ואזרחיים בישראל, ובמיוחד באזור עוטף עזה.

לצד מוקד המלחמה ברצועת עזה, היו חיכוכים צבאיים נלווים גם בגבול ישראל–לבנון, בגבול ישראל–סוריה, ביהודה ושומרון בים האדום, ובאיראן.

 

מתקפת הפתע החלה במטחי ירי רקטי מסיביים של אלפי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי עוטף עזה ולעבר באר שבע, חבל לכיש, גוש דן, השפלה, השרון ומאוחר יותר גם לירושלים וגוש עציון. בחסות מטחים אלו, חדרו לישראל כשלושת אלפים מחבלים שפלשו לבסיסי צה"ל וליישובים בעוטף עזה, הרגו וטבחו אלפי ישראלים ואזרחים זרים, ביניהם נשים, ילדים, קשישים ותינוקות. בנוסף לכך חטפו לרצועת עזה מאות אנשים וגופות.

מלחמת חרְבות ברזל היא מלחמה נגד חמאס ושלטונו ברצועת עזה, וארגוני הטרור השוכנים בה, עליה הכריזה מדינת ישראל בשבעה באוקטובר 2023, יום שבת וחג שמחת תורה, כ"ב בתשרי ה'תשפ"ד, בתגובה למתקפת פתע עקובה מדם ורחבת היקף שביצעו ארגוני הטרור באותו יום על יעדים צבאיים ואזרחיים בישראל, ובמיוחד באזור עוטף עזה.

לצד מוקד המלחמה ברצועת עזה, היו חיכוכים צבאיים נלווים גם בגבול ישראל–לבנון, בגבול ישראל–סוריה, ביהודה ושומרון בים האדום, ובאיראן.

 

מתקפת הפתע החלה במטחי ירי רקטי מסיביים של אלפי רקטות ופצצות מרגמה לעבר יישובי עוטף עזה ולעבר באר שבע, חבל לכיש, גוש דן, השפלה, השרון ומאוחר יותר גם לירושלים וגוש עציון. בחסות מטחים אלו, חדרו לישראל כשלושת אלפים מחבלים שפלשו לבסיסי צה"ל וליישובים בעוטף עזה, הרגו וטבחו אלפי ישראלים ואזרחים זרים, ביניהם נשים, ילדים, קשישים ותינוקות. בנוסף לכך חטפו לרצועת עזה מאות אנשים וגופות.

תפקודה של אור לבני בן יהודה:

עשרות מחבלים לבושים כחיילי צה”ל חדרו למוצב סופה בשבת, 7/10/23, ותקפו את חיילי הנח”ל שהתבצרו בחדר האוכל.

כשמפקדת גדוד קרקל, סא”ל אור בן יהודה, הוקפצה לשטח, המחבלים כבר השתלטו על המוצב, המודיעין היה חלקי והאש כבדה.

הקרב ארך 14 שעות. 

אור נלחמה בעוז כדי לשמור על חייהם של פקודיה ושל החיילים הנצורים במוצב. לכל אורך שעות הקרב, וגם כשהותקפו על ידי עשרות מחבלים, היא נתנה בפקודותיה הרגשת ביטחון שיעלה בידם לבלום את המתקפה. זאת, גם כאשר היא גילתה, תוך כדי לחימה, כי בקרבות באותו יום בקיבוץ בארי נפל הסגן שלה, רב-סרן אבי חובלאשוילי, בן 26 בנופלו.

 

בפיקודה (אור בן יהודה)

כלל 13 הלוחמות הרגו בקרב על מוצב סופה עשרות מחבלים וביחד עם לוחמי שייטת 13,

טיהרו את המוצב ממחבלים והצילו עשרות חיילים. כוח בפיקודה לכד 15 מחבלים חמושים במושב יתד.

בעקבות הניצחון בקרב בו פיקדה התראיינה לניו יורק טיימס במסגרת כתבה על לוחמות ישראליות במלחמת חרבות ברזל.

קישור לכתבה 

https://www.nytimes.com/2024/01/19/world/middleeast/israel-gaza-women-soldiers.html

ראיון אישי

לאחר ששמענו את סיפורי הגבורה אודות אור ליבני בן יהודה וחקרנו אודות דמותה, הרגשנו שאנחנו חייבות לשוחח איתה, לשמוע ולראות את האישיות המרתקת הזו, וכמובן לשאול שאלות. במיוחד ששתינו רוצות לשרת ביחידה קרבית בעתיד.

בעזרתה של רכזת סודקות הצלחנו ליצור עמה קשר וקבענו מפגש זום שהתקיים בתאריך 1.5.2024

כאשר התחברנו למפגש, אור נאלצה לדחות אותו עקב פעילות מבצעית דחופה והבנו עד כמה התפקיד שלה תובעני ודורש זמינות של 24/7.

מאוחר יותר באותו היום המפגש התקיים וזכינו לשמוע את סיפורה האישי.

מה תוכלי לספר לנו על חייך האישיים? אני אור, בת 34. גדלתי במבשרת ציון וכיום גרה בקריית אונו. לפני הצבא התעמלתי שנים בהתעמלות קרקע והייתי בצופים. נשואה לרועי, אמא לשלושה ילדים- ארז בן שבע, והתאומות נטע ואלה בנות שש. כבר בשלב מוקדם ידעתי שאני רוצה להיות לוחמת. מכיוון שהייתה ביישנית וחסרת בטחון לא חשבתי שתגיע לתפקידי פיקוד. את ההשראה קיבלה מהבית- סבתא שלה ניצולת שואה מצ'כיה, סבא שלה פלמ"חניק גאה שנלחם בדרך לירושלים, אמא שלה קיבלה את צל"ש הרמטכ"ל כששירתה כקצינת נפגעים בצה"ל, והדמות אותה משחקת ג'וי ריגר בסדה "שעת נעילה" מבוססת על דמותה. שני ההורים שלה רופאים בתפקידים בכירים ומשמשים כמנהלי מחלקות בבית החולים "הדסה עין כרם". אחותה הגדולה רופאה ואחותה הקטנה קלינאית תקשורת. העדת כי היית ביישנית וחסרת בטחון, כיצד מתרחש השינוי ואת מגיעה להיות מפקדת פורצת דרך? אור משתפת כי כבר בטירונות עשתה דברים שהיו מאתרים עבורה. היא הוכיחה למפקדים שלה ולעצמה כי חבויים בה דברים שלא הכירה. הוכיחה שוב ושוב כי היה יודעת להתמודד עם סיטואציות קיצוניות. כשהמג"ד הודיע לה כי הוא יוצאת לקורס פיקודי היא ממש נלחצה והיא משתפת בדוגמה שנתן לה כדי להסביר לה מדוע הוא בטוח כי היא מתאימה לתפקיד. "טירונות חורף בדרום, ישנו באוהלים כל הבנות, התחילה סופת גשמים, האוהלים עפו וכל הבנות רצו למבני השירותים והחליטו שישנו שם. יש לי ניסיון מהצופים בבניית אוהלים, קשירת קשרים ולכן החלטתי שנבנה מחדש את האוהלים. קראתי להן, הסברתי להן, ובשעה שתיים בלילה, תוך שעה, לימדתי אותן לבנות אוהלים באמצע סופה". המג"ד סיפר לה כי המפקדים הסתכלו עליהן מהצד וראו כיצד באמצע הלילה הצליחה להרים בנות רטובות לבנות מחדש אוהלים וזו ההוכחה כי מתאימה להיות מפקדת אור מוסיפה כי דברים בדרך גרמו לה להתאהב בתפקיד של מפקדת. בגיל שמונה עשרה-תשע עשרה ניתנה לה האפשרות, לצד ללמד לוחמים, גם לחנך לערכים, לעשות ביקורי בית אצל החיילים והחיילות שלה, לדאוג להם למארזי אוכל במקרה הצורך ועוד. "השילוב בין אהבת התפקיד והידיעה כי מאמינים בך הובילה אותי להתפתח ולהתקדם בתפקידי הפיקוד. בהתחלה פיקדתי על 40 חיילים וחיילות, ואז 80, וכל פעם עוד ועוד. אם הייתן אומרות לי בתחילת הדרך שאהיה מפקדת גדוד של מעל 600 אנשים הייתי צוחקת לכן בפרצוף".

מהו האתגר הכי גדול שנתקלת בו במסגרת השירות הצבאי? "האתגר הוא חיובי" אור אומרת. כשהתגייסה בשנת 2007 לא היה מובן מאליו כי יש נשים לוחמות והיא נדרשה לחתום על מסמך הנקרא דין אישה כדין גבר. אור ידעה כי הבחירה במסלול זה מחייבת אותה להוכיח כי נשים יכולות להצליח כלוחמות. לאורך הדרך היא פיקדה על גברים רבים והצורך הפנימי להוכיח להן שהיא ראויה הוביל אותה להתקדם ולהתפתח. אור מספרת כי כשסוכמה להיות מפקדת פלוגה בבה"ד 1, זו הפעם הראשונה שאישה נבחרה לתפקיד זה. המג"ד שלה שהגיע מגבעתי מעולם לא עבד עם נשים מפקדות. היה לו מנהג לצאת לריצה של עשרה ק"מ  עם המ"פים החדשים שלו כדי להכיר אותם. "לפני הריצה אמר לי כי אני יכולה להאט את הקצב כשקשה לי. לא הגבתי, רק חייכתי והנהנתי. בפנים ידעתי שחשוב לי להוכיח לו שאני לא שונה מהגברים". מתוך שמונה מ"פים אור הגיעה במקום השני. הוא ניגש אלי ואמר לי "סליחה, לא יקרה שוב". שאל למה לא אמרתי לו כלום כשהעיר את ההערה בהתחלה ועניתי לו "אני פחות דיבורים, יותר מעשים". וזה המוטו שלה. גם כיום כמפקדת גדוד חי"ר יחידה היא מרגישה כי חלה עליה חובת ההוכחה שכולם ידעו שהיא פחות מדברת ויותר עושה. אור מוסיפה כי זהו אתגר חיובי מכיוון שדחף אותה קדימה וגרם לה להיות טובה יותר בכל וזכותו היא מי שהיא היום.

איזה מסר יש לך לבנות שחוששות לנסות, להעז, לפרוץ גבולות? אור עונה כי, מלחמת "חרבות ברזל" שמה בפרונט את הכוח הנשי והוכיחה כי אין מקום שנשים לא יכולות להיות בו ולהצליח בתפקידן. אם מישהי רוצה משהו ומאמינה שהיא מסוגלת- אף אדם לא יגיד לה שהיא לא מסוגלת! אור מסבירה כי "החברה מסלילה את הנשים והגברים מגיל קטן לתחומים נשיים וגבריים. בשיעורי ספורט מפצלים בין בנות לבנים". לדברייה, כאשה יש דברים שהיא תעשה ותגיד בעוד שמג"ד גבר לא, לדוגמה- על החיילים החיילות תחת פיקודה היא תאמר "יש לי שש מאות וחמישים ילדים". אור ממנפת את היתרונות שלה כאשה במקום גברי ולא מתנהגת כגבר כדי להתאים עצמה. כל אישה צריכה צריכה להאמין במטרה שלה ולמנף את התחומים בהם היא טובה, בלי קשר למגדר שלה. במלחמה ראינו נשים שגילו תושייה וקור רוח בתחומים כה רבים. כל נערה ואישה צריכה להאמין בעצמה.

את באמת מאמינה שבנות יכולות הכל? "אני חושבת שכן", עונה אור. נשים יכולות להיות בכל יחידה בצבא אם הן עומדות בתנאים. לפי שש-שבע שנים לא חשבו שנשים יהיו בטנקים והיום כן. מרימות משקלים מטורפים. טוענות פגזים לבד. כשמאמנים נכון אפשר לשלב נשים בכל תחום. אור מאמינה כי בעתיד יהיו נשים בשייטת וסיירת מטכ"ל, בכל פעילות מבצעית. היא חושבת שחייבים לממש את אוכלוסיית הנשים.

מירי משיח, רכזת סודקות, שנשואה לאיש צבא, מבקשת לשאול את אור שאלה- כיצד משלבים בין קריירה צבאית למשפחה? במיוחד לאור העובדה כי האמא בתפקיד הדורש ממנה להיעדר מהבית תקופות ארוכות. "הילדים שלי הם הגיבורים האמיתיים שלי" אומרת אור. מאז שהם קטנים הם נרתמו לכך שאמא מפקדת בצבא ולוחמת. יש לי מעטפת שלמה של משפחה ועוד שעוזרים. יצרתי יציבות של אמא שמתקשרת כל יום ואותם אנשים קבועים אוספים אותם בימים קבועים. בעבר הילדים הגיעו איתה פעמים רבות לבסיס, כדי שיתחברו לעשייה היומיומית שלה. כעת זה לא מתאפשר. "במלחמה לא ראיתי אותם שלושה חודשים ברצף", משתפת אור. ויום אחד הם אמרו לי "אמא ראינו אותך בטלוויזיה, ראינו מה את עושה ותחזרי בסוף המלחמה כשתנצחי". מה שהכה באור בסיטואציה הזו היא ההבנה כי הילדים הפרטיים שלה התגייסו למלחמה. בדומה לכל הילדים בארץ. היא מסכמת כי השילוב בין קריירה צבאית למשפחה ואימהות מתאפשר בזכות העובדה כי כל משפחתה רתומה להצלחה שלה.

מה את יכולה לספר לנו על השבעה באוקטובר? ביום זה התעוררתי לבוקר שגרתי. סגרנו שבת בבסיס קציעות. קמנו מוקדם כדי לפתוח שבת אחרונה את ציר כביש 10 למטיילים. בשעה שש בבוקר אנחנו מתחילים בפתיחת הציר ואז אני רואה יירוטים מעל הראש. אני מקבלת טלפון ממפקד מוצב ליד אוגדת עזה שמודיע לי כי יש נפילות במוצב ואני מחליטה לצאת צפונה לכיוון האוגדה. אור לקחה איתה כוח תאג"ד (רפואה) והתקשרה לחברה  סא"ל יונתן צור המוכנה "ברנש". הוא אמר לה כי נמצא בבית וינסה לברר מה קורה. הם מחליטים ביניהם כיצד לחלק את הכוחות כדי להגן על היישובים. בשעה שבע ועשרים יונתן מבקש ממנה כי תגיע למוצב "סופה" כי הוא נכבש. יצאנו שלושה רכבים עם שנים עשר לוחמים ולוחמות, היא מספרת. לקראת ההגעה למוצב יונתן שולח לה הודעה מוקלטת ומבקש שתשמור על עצמה. זו ההודעה האחרונה ממנו, מאוחר יותר יונתן נהרג. אור מספרת כי נלחמו במוצב שתים עשרה שעות נגד עשרות מחבלים שהיו שם. בזמן הזה ישנם לוחמים מבוצרים בחדר האוכל. לאט לאט היא מתחילה להבין את היקף המצב, כאשר כל כוח תגבור שמגיע עוזב כדי להגן על מקום אחר. אחרי שש שעות של לחימה בסיטואציות חזקות, אור מחליטה ללכת לראות מה יש מעברה של סוללת חול שמסתירה לה. היא רואה שני טנדרים מלאים מחבלי חמאס ועשרה אופנועים, כמאה מחבלים נעים לכיוונם. אור משתפת כי הבינה שהולכת למות שם. מצד שני, יש לוחמים שסומכים עליה ומחכים לפקודות שלה. "הסתובבתי אליהם, חייכתי חיוך קטן ואמרתי להם- יאלה הולכים לפרק אותם". הפגנתי עבורם בטחון ויחד הצלחנו להרוג הרבה מחבלים, חלקם ברחו חזרה לכיוון עזה. אחרי שתים עשרה שעות לחימה יחד עם לוחמים משייטת 13 אור ולוחמייה הצליחו לחלץ את הלוחמים ולהגן על יישובים ליד. "עשינו משהו גדול! הגנו על היישובים ליד ולא נכנס לשם מחבל אחד".

תמונה3_edited_edited.jpg
WhatsApp Image 2024-05-01 at 19_edited.jpg

הריאיון עם אור תוכנן לכרבע שעה אך בפועל ארך כמעט שעה והוא נקטע מכיוון שהייתה חייבת להצטרף לדיון חשוב עם המפקד שלה, אחרת היה אורך עוד זמן רב.

אור ליבני בן יהודה מהווה עבורנו השראה גדולה ואין ספק כי היא "סדקה את תקרת הזכוכית" בתחומים כה רבים.

לוחמות הברזל

במלחמת חרבות ברזל נלחמו נשים במגוון זירות ותפקידים, והיו שותפות פעילות בלחימה הרבה יותר מבעבר. החל ממתקפת הפתע על ישראל בשבעה באוקטובר 2023, נשים מילאו תפקיד פעיל בהגנה על תושבים, במשטרת ישראל, בחיל האוויר, בחיל הגנת הגבולות והאיסוף הקרבי, ועוד. במתקפת הפתע של השבעה באוקטובר נהרגו ונפצעו חיילות, שוטרות וחברות בכיתות הכוננות של היישובים. לראשונה נשים רבות, ובהן חיילות, נחטפו בידי החמאס לרצועת עזה. מאוחר יותר, בשלב הלחימה הקרקעית ברצועת עזה, נכנסו לרצועה לוחמות ונשות רפואה, לראשונה מאז קום המדינה.

ברצוננו להציג עוד מספר גדודים ולוחמות אשר גילו גבורה רבה במלחמה ואף הקריבו את חייהן. תצפיתניות: במתקפת הפתע על ישראל נהרגו 14 תצפיתניות ובקריות איסוף יבשתי מגדוד 414 בקרב מוצב נחל עוז. שבע תצפיתניות נפלו בשבי. תצפיתניות נוספות ננעלו בחמ"ל והמשיכו כל העת לדווח ולתפעל את האירוע. למרות האירוע הקשה, חודש אחרי הטבח, נחנך חמ"ל התצפיתניות החדש של גזרת נחל עוז במחנה רעים. נשים בחיל האוויר: נשים הצטרפו ללוחמה בחיל האוויר במגוון תפקידים החל מהיום הראשון למלחמה. בהן טייסות קרב, נווטות קרב ומפעילות כטמ"ם. לוחמות חטיבת החילוץ וההדרכה: במהלך מתקפת הפתע על ישראל, הותקף בסיס אימונים חטיבתי של חטיבת החילוץ וההדרכה של פיקוד העורף, ולאחר חילופי אש קשים, נהרגו בקרב על הבסיס שבעה חיילים, מתוכם שלוש לוחמות: סרן אור מוזס, סגן אדר בן סימון, וסמ"ר עדן אלון לוי. סא"ל ירדן שוקרון, מפקדת גדוד שחר בחטיבת החילוץ וההדרכה של פיקוד העורף, הגיעה בבוקר השבעה באוקטובר מביתה שבאופקים אל מפקדת מחוז דרום שבמחנה אורים, לשם חדר כוח מחבלים גדול. בדרכה לשם, שהייתה רצופה חסימות וחילופי אש, אספה שוקרון שני לוחמים מגדוד שחר. בשער המחנה הם ספגו אש כבדה של נשק קל, טילי אר.פי.גי והושלכו עליהם מטעני חבלה. בקרב שהתפתח במקום הצטרפה שוקרון לכוח קטן, שכלל לוחם מילואים בשלדג וכמה קציני לוט"ר ולוחמים אחרים. הם הרגו ארבעה מחבלים, שהסתתרו באחת המיגוניות בסוף טיהור המחנה. במקביל לקרב במחנה אורים, הופעל גדוד שחר, וביממות הראשונות לאחר מתקפת הפתע, הובילה שוקרון את הלחימה של הגדוד במרחב העיר אופקים, בסריקות מבית לבית ובלכידת מחבלים שהסתתרו בעיר והמתינו להזדמנות לרצוח תושבים נוספים. בשבוע הראשון של נובמבר 2023, נכנסו כוחות של החטיבה לרצועת עזה בהיקף רחב, וכ- 40 אחוז מהסדר כוחות של החטיבה שנמצא בתוך הרצועה הן נשים, ובהן מפקדת הגדוד ושתי מפקדות פלוגה. לפי יומן המלחמה של אתר צה"ל, ב-19 בנובמבר בשעה 17:00 הייתה הפעם הראשונה שבה גדוד מעורב של לוחמות ולוחמי חילוץ נכנס לרצועת עזה, בסיוע לתמרון הקרקעי. בשבוע השביעי למלחמה נכנס צה"ל לבית החולים שיפא בעיר עזה. בין הכוחות שעסקו בחשיפת המנהרות התת-קרקעיות מתחת לבית החולים היה גם גדוד קדם, גדוד מעורב של החטיבה, שכלל בפעילות זו לוחמת אחת, סמ"ר זיו, הלוחמת הראשונה שפעלה במנהרות תת-קרקעיות בעזה. השתתפות נשים בלחימה הקרקעית בשטח עזה: נשים השתתפו בלחימה הקרקעית בשטח רצועת עזה בתפקידים רבים ומגוונים כפי שתואר קודם. בנוסף, בחזית הנוכחות הנשית בשטח הרצועה, נכנסו נשות רפואה כגון רופאות ופרמדיקיות, עם הכוחות הלוחמים, כעשר במספר. בנוסף השתתפו נשים אחרות מפלוגות הסיוע המנהלתי, כגון קצינות לוגיסטיקה. רס"ל (מיל') שָרוֹן "שאראס" פֶּרִי היא החיילת הראשונה בצה"ל שנלחמה בחזית כמפעילת די9. בעקבות טבח שבעה באוקטובר 2023 ופריצת מלחמת חרבות ברזל התנדבה למילואים. ב-3 בינואר 2024 קיבלה אישור מיוחד ונכנסה עם פלוגת הצמ"ה שלה לתוך רצועת עזה, שם נלחמה עם הכוחות, חישפה מבנים בחירבת ח'וזאעה ואף חילצה דחפור שנפגע. פיקודים אחרים: סגן אילן אלחרר, קמב"צית גדוד 13 של חטיבת גולני חמ"ל נחל עוז, חילצה 7 חיילים במהלך קרב מוצב נחל עוז במתקפת עשרות מחבלים על החמ"ל. סרן עדן נימרי, קצינה בגדוד רוכב השמיים, ניהלה קרב יריות עם מחבלים יחד עם צוותה עד שנהרגה בקרב מוצב נחל עוז. מפקדות ולוחמות מגדוד אריות הירדן השתתפו בלחימה באזור העוטף. חיילות השתתפו בלחימה בחיל הים במגוון תפקידים, כבקריות שליטה ימית, וכן כחובלות ולוחמות בספינות קרב. צוות לוחמות מגדוד ברדלס פעל ברצועה, בין היתר לביצוע משימות מיוחדות. נשים במילואים: במלחמת חרבות ברזל עלה מאוד שיעור נוכחות נשים בשירות מילואים. אלפי נשים גויסו בתחילת המלחמה בעזה, והן משרתות במגוון תפקידים. בפברואר 2024, לראשונה בצה"ל, בעקבות שירות מילואים במלחמת חרבות ברזל, קיבלה ע', בוגרת קורס חובלים וקצינת אלקטרוניקה, דרגת סא"ל במילואים. נשים במשטרה: שוטרות לקחו חלק משמעותי בפעילות המשטרה עם פרוץ המלחמה, ושש שוטרות נהרגו במהלך פעילותן- רס"ר מור שקורי, רב שוטר רווית חנה אסייג, סמ"ר אליונה אסטפנקו, מפקחת קים דוקרקר, רב סמל מתקדם שרון רחמני ורס"ם יוליה ווקסר. רפ"ק שפרה בוכריס היא מפקדת יחידת הסיירות במשמר הגבול דרום. בבוקר טבח שבעה באוקטובר החליטה לפעול אף על פי שלא קיבלה פקודה על כך. בשבת בבוקר יצאה רפ"ק שפרה בוכריס עם שלושה מפקודייה לרעים למבצע חילוץ. בוכריס הגיעה עם צוותה בשני כלי רכב פרטיים ולא ממוגנים לאתר בו התקיימה קודם לכן מסיבת הטבע, ובמשך ארבע שעות, פעלה לחילוץ והצלה של עשרות צעירים וצעירות. רפ"ק מאלי שושנה, קצינת מתנדבים במרחב לכיש ומפקדת תורנית בתחנת המשטרה שדרות ביום של ההתקפה על מדינת ישראל. לחמה בעת המתקפה יחד עם שוטרי התחנה, וניהלה קרב יריות מול המחבלים במשך שעות ארוכות. במהלך הקרב היא הרגה לפחות ארבעה מחבלים, כאשר חבריה נהרגים לנגד עיניה. כאשר נזרק לעברה רימון היא השליכה אותו בחזרה אל המחבלים. רפ"ק מורן טדגי גילתה תושייה והובילה את הלחימה באופקים נגד המחבלים. בפעולתה הצילה חיי אדם רבים.

תשבץ לבדיקת הידע שרכשתם לאור המידע באתר

תשבץ.png

מי אנחנו

היי, אני שיר ואני ליאן ואנחנו תלמידות במסלול נחשון בחטיבת רמות בבת ים. 
זו השנה הראשונה שלנו בתוכנית סודקות ובמסגרת בניית אתרים בחרנו לבנות אתר על אור ליבני בן יהודה, מפקדת גדוד קרקל. 
הגענו לדמותה של אור לאחר שחיפשנו דמות נשית לוחמת, גיבורה, שסדקה את תקרת הזכוכית. 
במסגרת העבודה על האתר אספנו חומר רב על אור, על גדוד קרקל ועל גבורה נשית במלחמה בכלל. 
השיא מבחינתנו היה הריאיון האישי שערכנו לאור בזום. 
מוזמנים ומוזמנות להכיר את דמותה מעוררת ההשראה באתר שלנו. 
תהנו.

WhatsApp Image 2024-05-20 at 10.19.17.jpeg
bottom of page